Koel- en vriestoestellen zijn onontbeerlijk om uw dranken en voedingswaren fris en langer te bewaren. Maar koelinstallaties die de klok rond zoemen, vreten energie. Toch bestaan er eenvoudige ingrepen waarmee u tussen de 5 en 10% meer energie kan besparen. We zetten de belangrijkste op een rij.
De kost van koeling
De ene koelkast of vriezer vraagt meer energie dan de andere, om verschillende redenen. Zo verbruiken grote koelkasten meer energie dan kleine. Halfopen koeltogen of -ruimtes lijden dan weer meer koudeverlies, net als de diepvriezers in winkels die klanten zelf kunnen openen. Zeker voor voedings- en horecazaken loopt het stroomverbruik voor koeling aanzienlijk op.
Uw cool behouden doet u zo
Wat u misschien niet wist? Het grootste deel van dat energieverbruik heeft u zelf in de hand. Met onderstaande tips houdt u het energieverbruik van uw koeling binnen de perken.
- Kies voor koel- en vriestoestellen met minstens een A+ energielabel
Toestellen met een A-label zijn het zuinigst, die met een G verbruiken het meest. Kies bij voorkeur voor koel- en vriesinstallaties met ammoniak of alternatieve koelmiddelen om ook het milieu te sparen.
- Plaats uw installatie op een slimme plek
Een verkeerde plaatsing van een koelinstallatie leidt al gauw tot 5% meer energieverbruik. Zet daarom uw koelkast op een koele plek en niet in de volle zon, naast ovens, fornuizen of tegen radiatoren. Denk er ook aan dat een ingebouwde koelkast harder moet presteren en zo meer stroom verbruikt.
- Stof de condensor van uw koelinstallatie regelmatig af
Stof en vuil houden de warmte vast, waardoor uw toestel meer energie vraagt om te koelen. Staat uw condensor buiten? Scherm die dan zeker af van de zon en soorten dakbedekkingen die veel warmte afgeven.
- Ontdooi geregeld de verdamper van uw koel- of vriescel
Een vriezer werkt het beste als u hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan 2 mm op het vrieselement leidt al snel tot 10% meer energieverbruik. Koopt u een vriezer met ‘No Frost’-functie, dan ontdooit uw toestel automatisch.
- Isoleer koelleidingen
Uw leidingen isoleren is een relatief goedkope maatregel met veel effect. Zuigleidingen, die deel uitmaken van de installatie, moet u altijd isoleren. Maar ook vloeistofleidingen (of persleidingen) zijn het isoleren waard. Die laatste nemen immers snel de warmte van een omgeving op, waardoor ze ook sneller afslijten.
- Dek koel- en vriesmeubelen ’s nachts af
Open koel- en vriesvakken verliezen veel koude. Tijdens de sluitingsuren beperkt u het verlies door uw koelinstallaties af te schermen met folie of (glazen) afdekplaten. Extra tip: schakel in één beweging ook de verlichting uit.
- Sluit deuren goed af
Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd even goed. Controleer daarom regelmatig de deurdichtingsrubbers en vervang ze indien nodig.
Zo ziet u maar: met de juiste tips in het achterhoofd, wordt efficiënter koelen een koud kunstje. En u slaat twee vliegen in één klap: u bespaart energiekosten én beschermt uw productkwaliteit.
Meer weten?