Uw handelspand of kantoorgebouw doeltreffend isoleren is dé voorwaarde voor een energievriendelijke zaak, dat staat buiten kijf. Maar hoe zorgt u voor de best mogelijke isolatie zonder dat uw zaak de deuren moet sluiten of al te ingrijpende werkzaamheden moet ondergaan? We doen het voor u uit de doeken.
Isoleren in al zijn facetten
Een goed geïsoleerd pand biedt tal van voordelen. In de winter gaat minder warmte verloren, waardoor de thermostaat een graadje lager kan en u uw energiefactuur binnen de perken houdt. ’s Zomers doet isolatie dan weer dienst als buffer voor hittegolven en draait de airco – een energievreter vanjewelste – minder toeren. Maar ook met condensatie en schimmelvorming maakt isolatie al gauw komaf.
Waar het schoentje dan knelt? Voor bepaalde werkzaamheden – denk aan vloer- en spouwmuurisolatie of het plaatsen van hoogrendementsglas – lopen de kosten hoog op of moet uw zaak tijdelijk de deuren sluiten. Waardoor u ook nog eens inkomsten misloopt. Bovendien stuiten sommige werken weleens op een veto van de verhuurder van uw handelspand. Isoleren gaat niet altijd van een leien dakje, zoveel is duidelijk.
Dakisolatie to the rescue
Om zo doeltreffend én zo weinig ingrijpend mogelijk te isoleren, pakt u dus het best meteen de grootste verliespost aan. Een kwalijke reputatie die meestal aan het dak wordt toegeschreven. Ter illustratie: omdat warme lucht nu eenmaal stijgt, gaat via een niet-geïsoleerd dak dubbel zoveel warmte verloren als langs niet-geïsoleerde buitenmuren. En bij grote, platte daken – zoals op menig kantoorgebouw of handelspand – krijgen natuurelementen zoals warmte en koude vrij spel.
Het goede nieuws? Een dak isoleren is een relatief eenvoudige klus én een investering die u snel terugverdient. Zo kunt u de jaarlijkse energiefactuur voor uw zaak tot wel 30% verlagen. Een greep uit de mogelijkheden:
- isoleer de zoldervloer – als u de ruimte onder het dak niet of alleen als opslagruimte gebruikt, hoeft de zolder immers niet mee verwarmd te worden.
- isoleer het dakschild – een eenvoudige en snelle ingreep, waarbij het isolatiemateriaal tussen de kepers of spanten van het dak wordt aangebracht.
- plaats een onderdak – een extra laag die de isolatie beschermt tegen stof, sneeuw, water en wind.
- leg een groendak aan – dat dempt ook storende geluiden, absorbeert regenwater en behoedt het dak voor uv-licht en temperatuurschommelingen.
Van minder warmteverlies, over hogere bescherming tegen koude én hitte, tot drastisch lagere energiekosten: uw zaak energie-efficiënt verwarmen, begint duidelijk met een goed geïsoleerd dak.
Meer weten?