In 2016 werden in België zo’n 4.500 elektrische wagens ingeschreven: een stijging van maar liefst 65% ten opzichte van 2015. Dat elektrisch rijden vooral bij bedrijven in de lift zit, hoeft niet te verbazen. Naast de lagere ecologische voetafdruk zijn ook dit 6 goede redenen om over te stappen naar een elektrisch wagenpark.
1. U geniet fiscale voordelen
De overheid stimuleert elektrische wagenparken met interessante belastingverminderingen voor zowel werkgever als -nemer.
Verder zijn elektrische wagens en hybrides met een CO<sub>2</sub>-uitstoot lager dan 50 g/km in Vlaanderen vrijgesteld van de Belasting Op Inverkeerstelling (BIV). Tot 2020 is de verkeersbelasting gratis. Brussel en Wallonië vragen een minimum BIV van 61,5 euro en een verkeersbelasting van 77,35 euro.
2. U heeft de keuze uit een ruim aanbod
Elektrische wagens vind je al bij verschillende verdelers, in verschillende soorten en maten. Er bestaan elektrische stadswagens, familiewagens, luxewagens en wagens met laadruimte. Het prijsverschil met benzine- en dieselwagens is klein genoeg geworden, het rijbereik per laadbeurt – dat al kan oplopen tot 300 kilometer - groot genoeg.
De Hyundai IONIQ, die eind 2016 op de markt kwam, is alvast de eerste auto waarbij je kan kiezen uit drie verschillende aandrijflijnen: elektrisch, hybride of plug-in hybride.
3. U laadt waar en wanneer u maar wilt
Heel wat mensen zijn ongerust over de laadtijd van een elektrische wagen, omdat die langer zou duren dan een klassieke tankbeurt. Onterecht, aangezien auto’s meer dan 90% van de tijd stilstaan (’s nachts en tijdens de werkuren) is er tijd genoeg om ze op te laden. Dat bewijzen ook de cijfers: vandaag wordt een elektrische wagen gemiddeld voor 85% thuis opgeladen, en voor 10 tot 12% op het werk. Bovendien nam de laadsnelheid de laatste jaren enorm toe. Aan een 'Fast Charge-punt' laadt een wagen in slechts één uur tijd volledig op.
Laad maar komen!
Tegenwoordig beschikken verschillende gemeentes, tankstations, bedrijven, hotels en restaurants over elektrische oplaadpunten. En er komen er alleen maar bij. Samen met autoconstructeur Hyundai installeert Eneco momenteel een netwerk van 85 laadpalen bij alle dealers in België en Luxemburg. Opladen kan dus perfect terwijl u werkt of slaapt, en dat voor uw deur, langs de weg of op het werk. Het verplichte bezoekje aan het tankstation behoort binnenkort tot het verleden.
4. Perfect om te leasen
Steeds meer leasingbedrijven breiden hun aanbod uit met elektrische wagens. Van de installatie van de laadstations (op het werk en bij de werknemer thuis), over de automatische verrekening van de (thuis)laadkosten tot hulp bij de opstelling van een <em>car policy</em>: leasingbedrijven nemen zowel uw administratieve als praktische taken uit handen. Eneco ging alvast de samenwerking aan met onder meer LeasePlan, Athlon Car Lease, Belfius Lease, Alphabet en Hyundai Lease.
5. Het is in lijn met een duurzamer beleid
Duurzame mobiliteit is een actueel beleidsthema en laat zich in 2017 steeds sterker voelen. Zo betalen vervuilende wagens vanaf 1 februari 20 euro per dag of 350 euro per jaar om toegang te krijgen tot de lage-emissiezone in Antwerpen. Ook Brugge, Gent en Brussel verstrengen de normen om vervuilende wagens uit hun stadskernen te bannen. Beetje bij beetje evolueren we zo naar steden waar enkel nog elektrisch transport aan de orde is, en daar kunt u vandaag maar beter op anticiperen.
6. U wint aan (groene) geloofwaardigheid
Ten slotte is een elektrisch wagenpark een uitstekende manier om uw duurzame imago kracht bij te zetten. Zo wint u aan geloofwaardigheid bij uw bestaande klanten, medewerkers én toekomstige partners. Kers op de taart zou dan nog uw keuze voor 100% groene én Belgische stroom zijn, die Eneco u garandeert aan al zijn laadpunten.
Zet uw onderneming in 2017 de stap naar elektrisch rijden?